Salarisadministratie

De salarisadministratie is een afdeling die in elk bedrijf voorkomt. Het is een belangrijke afdeling die met alle medewerkers te maken heeft, zij maken tenslotte elke maand het salaris over. 

Wie werken er op de salarisadministratie? 

Op deze afdeling werken mensen met een vakgerichte opleiding. Zij hebben affiniteit met cijfertjes en werken erg nauwkeurig. Ook moeten deze mensen goed met mensen om kunnen gaan, omdat zij regelmatig contact hebben met mensen van HR, managers en andere collega's. Daarnaast hebben zij met grote regelmaat contact met bijvoorbeeld de accountant. Deze medewerkers hebben goede kennis van wet- en regelgeving. Ze moeten bijvoorbeeld weten wat er wel of niet gedeclareerd mag worden. Als zij zich niet aan deze regels houden, kunnen ze problemen met de Belastingdienst krijgen. Dat wil natuurlijk niemand.   

Hoe werkt een salarisrun? 

Elke maand maand opnieuw moet er veel werk verzet worden, voordat de salarissen uitbetaald kunnen worden. Vanaf ongeveer twee weken voor de uitbetalingsdatum wordt het erg druk op deze afdeling. Pas als de salarissen betaald zijn, wordt het even iets rustiger en dan gaat het weer opnieuw beginnen. Voordat jouw salaris betaald wordt, moeten er diverse mutaties ingevoerd worden, als alle mutaties verwerkt zijn, gaan de salarissen naar de accountant. Hij draait de salarissen. Daarna komen ze terug naar de salarisadministratie. Zij controleren alle salarissen nog een keer en pas daarna worden ze uitbetaald. Er zijn dus diverse controlemomenten. Ondanks dat ze goed gecontroleerd worden, kan er toch een foutje gemaakt worden. Het is dus belangrijk dat jij altijd jouw salarisstrook controleert. Als jouw salaris niet correct is, moet je contact opnemen met de de salarisadministratie. Zij zullen jouw salaris zo snel mogelijk corrigeren. Dit kan tijdens de volgende betalingsronde gebeuren, maar het kan ook per direct. Deze opties worden met jou besproken.   

Wat doet de salarisadministratie allemaal nog meer? 

Zij betalen niet alleen de salarissen uit, maar ze doen nog veel meer. Elke maand verwerken zij alle mutaties. Je kunt dan denken aan verhuizingen die ingevoerd moeten worden, deze kunnen tenslotte invloed hebben op de vergoeding voor woonwerk. Ook declaraties verwerken zij. Daarnaast worden bonussen, eindejaarsvergoedingen en het vakantiegeld door deze afdeling ingevoerd. Tevens is deze afdeling een soort van vraagbaak. Veel collega's komen met hun vragen bij deze afdeling uit. Veel bedrijven sturen de salarisstroken nog steeds op naar hun medewerkers. Steeds meer bedrijven gaan echter digitaal werken. Hun medewerkers kunnen dan hun salarisstrook digitaal bekijken. Dit scheelt veel papierwerk en veel tijd. Ook de jaaropgaven worden op dezelfde manier verstrekt.  De salarisadministratie is dus een belangrijke en drukke afdeling. Wellicht wel de belangrijkste afdeling van een bedrijf!

Wanneer de salarisadministratie niet door een interne afdeling gedaan kan worden, is er de mogelijkheid om een kantoor als Cramer Accountants en Belastingadviseurs BV in te schakelen.Tags:
460 Woorden

Over ons

De belastingenexpert blog Hallo, mijn naam is Aad en ik ben de beheerder van deze blog. Op deze blog schrijf ik over mijn expertise: belastingen. Sinds drie jaar ben ik met pensioen, het grootste gedeelte van mijn loopbaancarrière ben ik actief geweest als belastingadviseur. Ik merkte in de praktijk dat er veel onduidelijkheid heerst over de belasting. Nu ik meer tijd om handen heb, wil ik graag mijn expertise delen. Op deze blog vindt je dan ook genoeg informatie over de belasting. Van hoe je een aangifte maakt tot het inschakelen van rechtshulp. Ik hoop meer duidelijkheid te kunnen scheppen over de belasting en het eenvoudiger te kunnen maken. Voel je welkom en veel leesplezier.

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Salarisadministratie
25 september 2018
Salarisadministratie
9 november 2017